ONDERZOEK: VUURWERK VEEL MINDER VUIL DAN GEDACHT

ONDERZOEK: VUURWERK VEEL MINDER VUIL DAN GEDACHT

Onderzoek: Vuurwerk veel minder vuil dan gedacht

Uit grootschalig Duits onderzoek is naar voren gekomen dat Oudejaarsvuurwerk slechts beperkt bijdraagt aan de totale Fijnstofemissies en CO2-uitstoot. Daarmee is vuurwerk veel minder vuil dan algemeen gedacht. Daarnaast schiet dit onderzoek gaten in de onderbouwing van tegenstanders van de Nederlandse Vuurwerktraditie die vuurwerk te pas en te onpas als “zwaar vervuilend” typeren. Dat blijkt dus veel minder het geval: een gemiddelde autorit belast het milieu zwaarder dan een hele avond vuurwerk afsteken.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk en geaccrediteerd instituut in opdracht van de Duitse Association of the Pyrotechnic Industry (VPI). De resultaten en de geschiktheid voor het berekenen van fijnstofemissies van vuurwerk zijn voorgelegd en officieel bevestigd door het Duits Federaal Milieuagentschap (UBA).

De meest voorkomende vuurwerkartikelen zijn onderzocht met behulp van complexe meetmethoden en uit de meetresultaten is een emissiefactor berekend. De onderzochte vuurwerkartikelen worden het meest verkocht en afgestoken en het onderzoek geeft zo een realistisch en representatief beeld van de daadwerkelijke fijnstofemissies. Maar niet alleen de emissiefactor is bepalend, ook de daadwerkelijk gebruikte hoeveelheid effectmateriaal. Vuurwerk bestaat meestal uit gerecycled karton, papier en hout. Deze onderdelen branden niet en kunnen dus ook niet tot emissies leiden. Ook hier levert het onderzoek nu realistische waarden op. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de fijnstofemissies en CO2 van Oudejaarsvuurwerk beduidend lager zijn dan gedacht en regelmatig publiekelijk gecommuniceerd.

We kunnen ons voorstellen dat het onderzoek voor diverse lezers te technisch is. Daarom gaan we proberen de resultaten te duiden met wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk:

Vuurwerk
Volgens het onderzoek komt er bij verbranding van 1.000 KG NEM (netto kruitgewicht van vuurwerk) ongeveer 156KG milieurelevante CO2 vrij. Milieurelevante CO2 komt vrij bij verbranding van koolstof uit fossiele bronnen (zoals steenkool en aardolie). Bij verbranding van koolstof uit hernieuwbare bronnen (zoals houtskool) komt geen milieurelevante CO2 vrij. Ongeveer twee derde van de totale CO2 uitstoot van vuurwerk is niet milieurelevant. In totaal wordt ca. 1.200.000 KG NEM met Oud & Nieuw in Nederland afgestoken. Dat komt neer op 187.200KG CO2. Meer dan 10 miljoen Nederlanders genieten van het vuurwerk wat neerkomt op ca. 19 gram CO2 per persoon.

Autorit
1 liter benzine is goed voor 2,4KG CO2. Een liter benzine weegt 750 gram. Ongeveer 652 gram daarvan is koolstof (C). Om deze te verbranden, is 1740 gram zuurstof (O2) nodig. Per liter benzine wordt er dus 652 + 1740 = 2392 gram (2,4 KG afgerond) CO2 uitgestoten. Dat is nog exclusief de winning, productie, vervoer, etc. Als dit meegeteld wordt komen we uit op ca. 2,9KG CO2 per liter benzine. Voor een autorit van 50KM heen en terug is op basis van 1 op 10 ongeveer 5 liter benzine nodig. 5 liter benzine x 2,9 KG komt neer op ca. 14,5KG CO2 voor dat ene ritje. Als er dan 4 personen in de auto zitten dan bedraagt de totale CO2 3,6KG per persoon. Een enorme hoeveelheid meer voor 1 autoritje dan het afsteken van een hele avond vuurwerk.

Vliegen
Voor korte vliegreizen wordt relatief meer brandstof verbruikt dan voor langere vliegreizen vanwege het hoge brandstofgebruik tijdens het opstijgen en landen. Hierdoor is de uitstoot voor vluchten korter dan 700 kilometer zo’n 270 gram CO2-equivalent per persoon per kilometer, terwijl die voor vluchten langer dan 2.500 kilometer uitkomt op 135 gram CO2-equivalent per persoon per kilometer. Voor de afstanden daartussenin is de uitstoot ca. 200 gram CO2-equivalent per persoon per kilometer. Een vlucht op en naar naar Ibiza bestaat uit ca. 3.000KM vliegafstand wat neerkomt op 3.000 x 0,2KG = 600KG CO2 per persoon. Daarbij valt die ene avond vuurwerk afsteken volledig in het niet.

Conclusie
Met andere woorden: even met de auto op familiebezoek gaan is dus al veel vervuilender dan een hele avond vuurwerk afsteken met Oud & Nieuw. Laat staan een (korte) vliegvakantie in Europa.

De Nederlandse Vuurwerkbranche heeft daarnaast de afgelopen jaren grote stappen gemaakt op het gebied van milieu. Zo zijn bijvoorbeeld plastic onderdelen helemaal uitgebannen en wordt de uitstoot door de Importeurs volledig gecompenseerd.

Meer informatie over de onderzoeksresultaten is te vinden via onderstaande link. De Duitse taal niet machtig? Geen probleem, klik op onderstaande link, klik op de geopende pagina op de rechtermuisknop en kies voor Vertalen in het Nederlands.

Het artikel vind je hier: Vuurwerk en Fijnstof – VPI zorgt voor duidelijkheid